tisdag 30 november 2010

Goosebumps

Näst sista dagen på praktiken är avklarad. Jag hade slutbedömningssamtal med min handledare och jag är godkänd, nice. Känns skönt att hon tycker att jag har utvecklats, för det tycker jag själv att jag har gjort. Men klar, det blir man ju aldrig. Vi bjöd på fika idag, eftersom Ericas handledare inte jobbar på onsdagar. Det blev en kladdkaka med digestivekex i, himlarns gott! Anyway, imorgonkväll åker vi hem och jag ser fram emot att pynta lika mysigt som förra året.

Idag upplevde jag ett magic-moment när en patient som jag träffat rätt mycket helt plötsligt kunde gå flera steg med sitt dåliga ben. Som denna patient har kämpat. Jag fick gåshud och blev så glad så jag nästan började gråta. Det var häftigt.

Hejdå!

söndag 28 november 2010

Privatträning, rutchkana och lussebullar.

Så är sista helgen i Ludvika snart över. I fredagskväll såg vi på Idol och jag blev störtförälskad i Olle redan när han sa att han skulle sjunga Fix you. Jag bara visste att det skulle bli bra. Han har ju redan sjungit The scientist en gång. Dessvärre gjorde det lite ont i själen att Linnea åkte ut, jag vill se mer av henne.

Sedan blev det lördag och träningsanläggningen med tillhörande simhall firade 50 år. Bland annat kunde man gå på gratis vattengympa klockan 11. Så jag och Erica knatade dit, gratis träning var ju en bra idé tänkte vi. Det visade sig att det bara var vi som tänkte så; det var bara vi där! Så vi fick typ privatträning, haha! Det var en jättetrevlig kvinna som ledde och efteråt berättade vi varför vi är i Ludvika och att vi själva fått prova på att leda vattengympa. Sedan åkte vi rutchkana och blev som barn igen! Det var skitkul och jag skrek mig lite hes. Efter bastu och dusch så köpte vi billiga våfflor, och sedan var vi redo för en sväng på stan.

Jag köpte ett underställ (med lite rosa inslag, hehe), ett par pjamasbyxor, en julklapp och trosor (hade visst räknat fel när jag packade, det skulle inte räcka till på onsdag). På kvällen såg vi en film som var klychornas klycha, men gullig ändå. Idag har vi gått på julmarknad och gått i alla affärer en gång till. Det går liksom rätt så fort. Vi köpte hem några lussebullar som vi har mumsat på för att få lite julstämning, gött.

Men nu längtar jag verkligen hem till Uppsala, och till att få julpynta i mitt rum! (Dock inte till att den nya kursen ska börja och rapporten ska in...)

Trevlig första advent!

PS. Ser fram emot att julkalendern börjar... hoppas den är bra! Förra året var skitbra!

fredag 26 november 2010

List it

Tjopp tjopp! Veckans händelser, funderingar och betänkligheter:

- Sista hela veckan på praktiken. Våra handledare har varit på kurs hela veckan så en annan sjukgymnast har varit stand-in-handledare. Han har dock varit på en hel del möten, så vi har varit rätt självständiga. Har väl gått rätt bra. I onsdags blev det bestämt att jag skulle hoppa in och leda ett vattengympa-pass på torsdagen, för hon som brukar göra det var sjuk. Det gick rätt bra, men det gick nog bättre förra gången. Men det var nog bara jag som märkte det.
- Duschen i lägenheten som vi hyr har en sjukt dålig blandare. Först måste man spola vatten ganska länge innan det blir varmt. Sen får man skynda sig, för sen går det snabbt! Rätt som det är så står man där intvålad och med balsam i håret och vattnet är så skållande hett så han nästan tappar andan litegrann. Då får man vrida åt något håll (åt rött tror jag, som sagt blandaren är lite sjuk), då kan det bli någon grad mindre hett så man snabbt kan duscha av sig. Snabba duschar alltså.
- Det är kallt ute nu. Min varmaste jacka är kvar i Uppsala. Så idag körde jag på långkalsonger, tunna täckbyxor, linne, tunn kofta, tjock kofta, jacka, fingervantar, tumvantar, mössa och halsduk. Helt okej.
- Jag och Erica ser på Idol. Olle sjöng Fix you. Olle är min Idol.
- Imorgon ska vi gå på gratis vattengympa, för badhuset och träningsanläggningen har något sorts firande. Sen ska vi gå på stan. På söndag blir det julskyltning.
- I torsdags bjöds det på glögg, pepparkakor och lussebullar på förmiddagsfikat! Juligt värre. Jag som inte ens är ett fan av glögg, men litegrann kan ju vara gott.
- Idag gick jag och en arbetsterapeut till en nyinkommen patient.
Patienten: "vet ni varför ni har så dåligt betalt?"
Vi: "nej..?"
Patienten: "för ni är obetalbara."
Då visste jag att jag hamnat rätt. Jag ska jobba med människor.
- Dagens tacksamhet: tacksam över all erfarenhet denna praktik har gett mig, över all underbar musik som finns samt över pengarna från CSN. Hehe.. Man ska vara tacksam för allt!

Trevlig helg!

söndag 21 november 2010

Tacksamhet

När jag var kvar i Ludvika förra helgen var jag in på Pingstkyrkan Second Hand. Där köpte jag en blå fluga (ja, faktiskt, det är ju en rosett, haha!) samt tre pocket för en tia. En av böckerna var Mia Törnbloms Självkänsla nu! Jag har börjat på den. En sak som hon tar upp så bra är att man ska lära sig att känna tacksamhet. I samhället som vi lever i är det så lätt att glömma vad man faktiskt har; man fokuserar bara på det man inte har och vill ha. Man vill ha en större lägenhet, den där snygga klänningen, nya skor, en partner, ett mer välbetalt jobb... Listan tar aldrig slut.


Jag ska försöka tänka på hur mycket jag faktiskt har! Det är ju helt fantastiskt vad rik jag är egentligen:

- Jag har en familj som älskar mig, som stöttar mig i allt jag gör och som jag får komma hem till när jag vill.
- Jag har vänner som jag älskar och som älskar mig.
- Jag har ett fint studentrum i ett område som jag trivs i och nära många vänner.
- Jag får pengar (som jag visserligen ska betala tilbaka) för att studera så jag kan jobba med det jag vill senare.
- Jag är frisk.
- Jag bor i ett land med fred, demokrati och åsiktsfrihet.
- Jag har en jättesnygg klänning som hänger på min vägg som jag inte ens har använt än.
- osv osv...

På tal om tacksamhet så är jag väldigt tacksam över att mamma och pappa har gjort mig till en inte allt för bortskämd, självständig individ! Har ni sett på Ung och Bortskämd?! Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag ser det. De handlar om ett gäng ungdomar/vuxna i åldern 18- ca 24 år som får bo tillsammans i ett stort, lyxigt, modernt hus för att lära sig allt man behöver kunna för att bo själv. Vissa har redan flyttat hemifrån, men några bor hemma. Vissa har aldrig dammsugat i hela sitt liv, aldrig diskat, knappt varit i en mataffär, aldrig tvättat... och de har absolut ingen koll på pengar; en del får allt de pekar på. Först så skrattar man för det blir ju så komiskt när de säger saker som: "tror ni man kan tvätta svart och vitt ihop?" och "oj, mitt vita linne blev lila". Sen tycker jag synd om dom, för det är ju inte riktigt deras fel. Det är ju deras föräldrar som inte har lärt dom hur man gör.

Visst, jag är inte världens bästa människa, jag har jämt mer eller mindre stökigt i mitt rum, lite väl mycket disk ibland och kanske släpper lite för mycket på plånboken nu och då. Men jag klarar mig ju själv iaf.

Snart bär det av till Ludvika igen. Bara 1,5 vecka kvar.

onsdag 17 november 2010

Att bo i en ny stad


Så vad har jag lärt mig efter nästan fyra veckor i Ludvika?

- Ludvika är känt för två saker 1) ABB, där gissningsvis 90% av alla Ludvikabor jobbar? 2) Ett lila hus som man ser när man kör på den stora vägen genom Ludvika. Och nej, det är ingen fin lila färg, tänk pistagegrön, fast lila. Kall lila.

- Ludvikas shoppingutbud är ungefär detta: Åhléns, Lindex, Kappahl, Ljung & Co (typ vero moda-kläder), några skoaffärer, Euro Stop (där man kan köpa en massa billigt krafs och annat roligt), några blomaffärer, apoteket, Pingskyrkans Second Hand, Team Sportia, Intersport, en pärlbutik, en underklädesbutik och lite annat. (Vill man shoppa så åker man till Kupolen i Borlänge)

- Vi bor på ett område som heter Högberget. Vilket betyder att vi alltid måste UPP för att komma till oss. Överlag är Ludvika ganska backigt. Dock har man fin utsikt ibland. Till exemel över ABB, som är en stor upplyst tegelbyggnad. Fint. Not.

- Det finnas massor av lägenheter, men en del hus också. Annorlunda, unika, roliga, fula, söta, stora, pyttesmå och hus med torn och roliga fönster. Här verkar man få bygga precis som man vill, inget hus är det andra likt. Många hus har 3-4 våningar! De kan ha två riktiga vångingar, en vindsvåning samt en källare. Ibland är de byggda i lite backe.

- När jag går på stan tror jag hela tiden att jag hör folk från praktiken - men det är ju bara för att alla pratar dalmål som jag tycker att jag känner igen personen...

- Jag har sett en biograf lite undangömd... Det tog några veckor innan jag såg den.

- Vi tränar på föredetta Nautilus, numera Actic. Jag gillar inte riktigt maskinerna (som är av märket Nautilus). De passa liksom inte för mig! Jag kanske är dum i huvudet, men ibland förstår jag inte hur jag ska ställa in maskinerna och ofta verkar det som att jag är "för liten/kort", kroppen passar liksom inte, vilket leder till att själva rörelsen blir lite fel. Ibland kan jag inte ta ut hela rörelsebanan och det stör mig. Nej, jag gillar maskinerna på Friskis & Svettis mycket mer!

Sammanfattningsvis: Ludvika är en liten, trevlig stad, det finns det man behöver, men jag skulle inte bosätta mig här för resten av mitt liv. Men det är ju bara för att jag inte är uppvuxen här och inte riktigt känner någon.

Till helgen åker jag hem till Uppsala.
Imorgon ska jag leda vattengympa.
När det är kallt, slaskigt eller allmänt eländigt ute så tänker jag på Fuerteventura. Det värmer själen lite.

Hejdå.

lördag 13 november 2010

Körsbärsblommor och tyllkjolar

Jag har en mapp här på datorn som heter Inspiration. Där har jag massor av bilder, som jag hittar lite här och var på internet. Bara tjuvar och sparar dom sådär. Idag har jag gjort Ludvika stad och gick till en affär där de har billiga ramar. Så jag köpte ett gäng. För nu tänker jag nämligen framkalla bilder, i lite olika storlekar, och göra något fint av dom. Antingen ställer jag ramarna på byrån. Men helst skulle jag vilja spika upp massor av ramar på väggen ovanför sängen - men då blir nog inte Vasakronan så värst glad, så kanske nöjder jag mig med en tavellist? Det borde man väl få skruva (?) fast? Nåväl, jag tänkte mig att det skulle se ut nåt sånt här:

Magic

Min absoluta favorit i årets Idol är Linnea. Coolare, häftigare och galnare människa får man leta efter. Hon har en fantastisk hes, men samtidigt sammetslen röst. Hon bjuder ständigt på överraskningar och hon ser alltid avslappnad ut; man är aldrig nervös när hon står på scenen. Sen väljer hon ju så bra låtar! Mina favoriter såhär långt med henne är Heartbeats och Nothing compares to you. Gårdagens Dance with somebody var inte fy skam den heller.

Hejja hejja!

onsdag 10 november 2010

Tjooo

Jaha, då var de länge sen jag bloggade igen. Och då måste man ju ta igen det med en sedvanlig lista. Det blir liksom lite lättare så:

- Andra veckan på praktiken gick snabbt som blixten. Vi fick göra mer och mer praktiskt och träffa fler patienter; kul! Lite läskigt såklart att bara gå in till en ny patient och höra hur de mår. Men faktiskt så är det ju så att de flesta är snälla! :)
- I fredags klockan 16.45 tog jag och Erica buss och tåg till Uppsala. När jag kom hem cyklade jag direkt iväg till Willys för att handla lite mat för helgen. Och köpa Ben & Jerry's half baked. För att jag var värd det efter två veckors praktik, tänkte jag. Fredagskvällen blev tvättning, Idol och glass. De var nice.
-Så blev det lördag och jag gick på stan, fikade tårta hos Sofia Lindén i hennes nya lägenhet (som jag är så grymt avis på), lagade mat med Vendela hemma hos mig vartefter vi hyrde film och Vendela somnade, hehe. Fantastiskt skön dag.
- Så blev det då söndag och jag hade fått för mig att jag skulle vara superhurtig och gå på spinning klockan tio. Redan när väckarklockan rinde ångrade jag mig, men då var det redan för sent, eftersom man måste avboka sig två timmar innan passet. Så det var bara att spinna på. Och det var så äckligt jobbigt. Det var flera veckor sedan jag var på spinning och det märktes. Efteråt var jag nästan snurrig och fick ont i magen. Hade faktiskt ont i huvudet resten av dagen trots att jag drack massor av vatten. Och jag har nästan ALDRIG huvudvärk. Hursomhelst så gick jag ut på en lång och härlig promenad i strålande solsken med Lången på eftermiddagen! På kvällen åkte jag tillbaka till Ludvika.
- Imorgon ska jag eller Erica leda ett vattengympa-pass för några patienter! Så i veckan har vi stått här i lägenheten på kvällarna och hoppat och gått och hittat på rörelser. Må ha sett väldigt roligt ut utifrån.
- Igår började det snöa på eftermiddagen. Gick bra att cykla hem. Men imorse. Åh, jag blir galen när det inte plogas! Finns inget värre än att försöka ta sig fram i snömodd. Jag blir på så dåligt humör och skriker och svär. Lite.
- Nej, nu måste vi öva på vårt vattengympapass! På med ABBA, Carola och alla andra gamla godingar!