måndag 24 januari 2011

KOL är inte coolt

Idag har vi börjat med denna termins sjukgymnastikkurs. Den är inriktad på sluten somatisk vård och handlar mest om andning och ortopedi. Idag hade vi repetition på lungfysiologin. Det var en mycket bra föreläsare som nästan till och med fick mig som har lite fobi för lungorna (för att det är så svårt) att tycka det var intressant.

Så nu måste jag återigen vara tjatig och slå ett slag för hur urbota dumt det är att röka.

När du sitter där vid din dator och inte är andfådd, utan tar små, långsamma andetag så kallas det tidalvolym och de andetagen omfattar ungefär 4 dl luft. När du har andats ut ett vanligt andetag så stannar du liksom upp och då har du kommit till andningsmedelläget och du har även "landat" på FRC vilket står för funktionell residualkapacitet. FRC är luften som man har kvar i lungorna efter ett normalt andetag. Sen kan du ju forcera ut ännu mer luft, och när du tror att du ska storkna så har du fortfarande kvar 1-1,5 liter luft i lungorna har jag för mig. Och det är tur, för skulle man tömma sina lungor helt skulle undertrycket i lungsäcken försvinna och lungorna skulle kollapsa. Inte bra.

Man brukar även tala om dead space. Som ni kanske vet så fördelar sig luftstrupen i två bronker som går in i varje lunga och fördelar sig massor av gånger till mindre bronkioler och slutligen alveolerna där gasutbytet sker. Det är alltså bara i alveolerna som gasutbytet sker. Men all luft som man andas in kommer ju inte ner till alveolerna, utan mycket av luften kommer inte längre än till bronkerna och bronkiolerna. Och där sker ju inget gasutbyte. Sen andas man nästan ut det, och in igen. Man andas alltså in samma luft hela tiden, plus lite ny. Det området, med den luften kallas dead space och omfattar ca 150 ml. Som jag sa är ett normalt andetag på ca 400 ml. Så på ett vanligt andetag får man i sig 400ml -150ml= 250ml luft.

De allra flesta har nog hört talas om sjukdomen KOL. Och ja, de allra flesta får det av rökning. KOL står för Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom. Obstruktiv innebär att man har svårt att blåsa ut luft ur lugnorna. Prova att fylla dina lungor nästan helt. Stanna där, nu har du kommit till en KOL-patients medelläge. Så kan du prova att andas där, in, ut, in, ut. Det blit pyttesmå andetag och man känner sig andfådd. Det är skönt att andas ut. Men det kan inte KOL-patienten. Deras bröstkorgar är förstorade för de är proppfyllda med luft. Som de inte kan blåsa ut. Återigen till dead space. Nu vet jag inte hur stora andetag KOL-patienterna tar, men det kan ju inte vara mycket. Säg att de är nere på 200 ml per andetag. 200 - 150 = 50ml. Låter det bra?

Vår föreläsare berättade att han förra veckan träffade en tant som endast hade 16% kvar av sin lungfunktion. Då är man andfådd bara av att andas.

Varför kan KOL-patienten inte bara blåsa ut all luft då? Jag tror det är för att de har höjt sin FRC och skulle de blåsa ut allt skulle lungorna kollapsa (atelektas). Fast å andra sidan tror jag inte lungorna kan det hos dessa patienter för deras lungor är så stela (de har fått fibrosinlagringar).

Och eftersom KOL är kroniskt så finns det ju inget botemedel. Det enda man kan göra är att sluta röka så fort som möjligt. Som sjukgymanst kan man lära ut andningsgymnastik, typ hur man ska hosta och huffa. För dessa patienter får ofta luftvägsinfektioner och massor av slem. Och det måste man hosta upp. Annars kan man få lunginflammationer. Sitter slemmet kvar länge i lungan blir det grönt.

Oj. Jag hoppas ni förstod någonting! Summan av kardemumman är iaf: rök inte!

KOL är inte coolt.

Trevlig kväll.

1 kommentar:

  1. Usch, det lät helt och hållet fruktansvärt! Tur att jag inte röker!

    SvaraRadera