söndag 30 december 2012

Året

Fem händelser som varit bra det här året?
1. Examensdagen den fjärde juni.
2. Bröllopet i somras.
3. Köpenhamnresan och Ålandsresan.
4. Att jag bor kvar i Uppsala och skaffade mig ett sommarjobb i Uppsala.
5. Att jag blev godkänd på primärvårdsprakien och att c-uppsatsen tillslut blev godkänd.

Fem händelser som varit sämst det här året?
1. Hela c-uppsatsresan fram tills den blev godkänd. Framförallt själva examinationen.
2. Augusti glömmer jag helst.
3. Att min valbara praktik inte blev av. Jag hade sett fram emot det sedan i våras.
4. Att jag ett tag inte visste om jag skulle få bo kvar i mitt rum.
5. Framtidsångesten.

Vad har du lärt dig i år?
Tja, lite sjukgymnastrelaterat. Grunderna i kinesiologitejpning. Kommer inte på så mycket mer.

Blev året som du har tänkt dig?
Nej. Inte alls. Det blir aldrig som  man vill eller som man planerar. Bara att acceptera. Vissa saker kan man inte ens påverka. Kollade just upp mina nyårslöften inför 2012; få ett sjukgymnast, skaffa en lägenhet, jogga en mil på under en timme. Har bara uppfyllt det sistnämnda. Att få ett sjukgymnastjobb blev ju helt omöjligt för mig eftersom jag inte ens har en legitimation i min hand. Hade jag fått göra min valabara praktik så hade jag nog haft det nu.

Vilka kläder har du använt mest?
Haha. Myskläder? Under vintern använder jag i stort sett bara stickade tröjor. Varmt och skönt.

Ångrar du något?
Nja. Vet inte. Inte så värst mycket.

Vad har du mest lyssnat på för musik?
I våras blev det mycket Anna Ternheim, Radical face och Deportees har jag för mig. Framåt sommaren blev det peppigare, som Norlie & KKV typ. Sen övergick det till Maskinen. I höst och vinter har jag lyssnat på Of Monsters and Men, Mumford & Sons, Hello Saferide och lite annat. Ternheim finns dock alltid med. Har sett Deportees och Maskinen live två gånger var.

Årets tre roligaste fester?
Oh. Bröllopet i somras. Gudars, så fint och roligt. Examensfesten får väl kanske också kvala in. Men sen måste jag väl säga resten, haha! Alla nätter på V-dala, Maskinen-spelningen i Stockholm, när vi höll i examensfesten i januari och massa mer.

Vad har du tittat på? (film, tv, serier..)
Nyhetsmorgon? Alltså jag ser ju så lite på tv. Men ja, jag har sett julkalendern. Solsidan. Nåt avsnitt av Så mycket bättre. På bio har jag sett Tinker, taylor, soldier, spy, Moonrise kingdom, Snabba Cash 2, Hamilton, Ice Age (4?), En oväntad vänskap, sista Twilight-filmen och säkert nån till. Häromdagen såg jag Happy Feet på tv, så himla gullig!

Vilka människor har du hängt mest med år?
Lindén, Emelie, Anna-Karin och Linnéa tror jag nog.

Vilka nya personer har du lärt känna i år?
Nya klasskompisar. Speiellt Linn som jag bodde med sex veckor i Valbo, haha!

Vad är det vackraste du fått i år?
Ett tröstande kärleksbrev från Ivarsson. Jag börjar gråta varje gång jag läser det.

Vad är du mest stolt över?
Att jag helt utan kontakter lyckades skaffa ett sommarjobb i Uppsala. Att jag sprang en mil snabbare än någonsin. Att vi lyckades få vår c-uppsats godkänd.

Nyårslöften för 2012?
1. Att springa en mil på under 50 minuter.
2. Att jogga 1,5 mil. Har aldrig joggat längre än en mil tror jag.
3. Att lyckas skaffa ett sommarvikariat som sjukgymnast, helst i eller i närheten av Uppsala.

2012 har varit ett ganska svajigt år, många toppar och dalar. Hoppas på ett mer stabilt 2013, dock med många toppar. Är lite tveksam inför nästa år, tycker 2013 har så dålig klang, så ojämt och känns så fel. Som ett jobbigt mellanår. Men håller alla tummar och tår för att det såklart inte blir så.

På återseende!

lördag 29 december 2012

Mellandagsdvalan

Oh, ljuva mellandagar. Mellandagarna är ju det bästa med julen. Om man är ledig förstås. Jag sover, promenerar, äter, fikar, spelar spel, ser på tv och sen upprepas det. Man behöver inte göra nåt och kan se fram emot nyårsafton. Bara sega runt i mellandagsdvalan. Mellandagarna är ju de tröttaste dagarna på hela året helt klart. Aldrig att jag skulle orka mig ut på juldagen och återträffa människor på stan. Nehej, jag jäser hellre i soffan och äter knäck. Igår var det tjugo minus, då orkar man inte göra så mycket. Mest elda i kaminen för att inte långsamt frysa ihjäl.

Nåja. Jag har ju visserligen gjort en hemtenta och fixar med en skolgrej. Sen var jag en sväng på mellandagsrean, har spelat badminton och ätit på indisk restaurang. Och trott eller ej, men ikväll ska jag på Scharinska och lyssna på bra artister. Om jag tar mig upp ur soffan förstås.

Hej.

tisdag 18 december 2012

And I used to make you songs so easily, but things have turned so different from now, cause I'm always sad and I always turn you down, don't take me down, don't take me down

Hej.

Sista dagen i skolan på Idrottsmedicinkursen klar. Sista skoldagen på min sjukgymnastutbildning. Bara hemtentan kvar. Väskan är halvpackad. Julklapparna inslagna. Kylen är ganska tom. Hejdå-fika med vännerna på Fågelsången idag. Cirka hundra timmar minus på sömnkontot.

Imorgon åker jag norrut, hemåt.

onsdag 12 december 2012

Julprep.

Idag har jag köpt en halv julklapp och bakat saffransskorpor. Desto fler klappar till mig själv dock. Bland annat en ljusslinga som numera hänger ner från min gardinstång. Det tar sig!

Alltså, hur bra är inte årets julkalender!? Jag gillar den skarpt. Spöket Staffan som är så tafatt och smådum, pappan i familjen som försöker och försöker och försöker skriva på sin bok, men som istället försöker tillverka guld av sitt eget urin, stinkande kokosnötter som gör skelett levande, nissar och tryckfelsnissar och rymdskrot. Ja, men ni hör ju! Hur spännande som helst! Och när pappan sa till mamman efter att pojkens ökenråtta sprungit bort "men varför är du lessen då? Har du också tappat bort din mus?", typ DOG av skratt!

Imorgon är det lucia. Jag ska jobba och på kvällen ska jag gå på julshow på Norrlands, blir bra det.

Godnatt

måndag 10 december 2012

Finkulturellt och magisk frakturläkning

Tidigare i höst var jag på musikal och i fredags var jag på teater. Jösses, jag har minsann gått och blivit finkulturell! Jomenvisst, jag har ju ökat mitt kulturella intag med ca 100 % från terminen innan skulle jag tro. I fredags såg jag Fanny & Alexander. Har inte sett filmen, så jag visste knappt vad det skulle handla om. Första akten tyckte jag var lite seg, handlingen kom liksom inte framåt och inledningen var rätt rörig. Men sen! De lyckades verkligen fånga känslan. Jag satt och hade ont i magen av oro och medlidande. För att inte tala om spökena! APLÄSKIGA! Med The Grudge-hår framför ansiktena och med väsande röster. Hade jag stött på dem i en enslig gränd hade jag nog tuppat av av akut hjärtstillestånd. Anyway, kan rekommendera.

Idag har jag sett cirka sjuttontusen röntgenbilder på frakturer framförallt hos barn och hur de har reponerats och lagats med diverse skruvar, märgspikar och externa fixationer. Vad jag som sjukgymnast har för nytta av detta vet jag inte. Jag ska tack och lov varken operera eller tyda röntgenplåtar. Något som man kanske inte tror (det gjorde iaf inte jag innan min utbildning) är att många frakturer gör man inget åt. En fraktur i överarmen (humerus) behandlas nästan alltid konservativt, dvs utan någon reponering eller operation eller gips. Man har såklart förjäffla ont ganska länge men kroppen läker det själv. Hos barn kan man tolerera rätt stora felställningar. Tänk er att att överarmsbenet har gått av och ligger omlott och gör armen ca 1 cm kortare. Det gör man inget åt. Barns skelett är helt magiskt! Efter ett par år kommer kroppen ha fixat det och det kommer se helt normalt ut på röntgen. Rätt coolt ändå. Tack och lov är jag rätt hel. Börjar dock bli rätt säker på att jag har sekundärt subacromiellt impingement i min högra axel. Mindre kul. Jag lever inte som jag lär med andra ord. Fail.

Godnatt.

söndag 9 december 2012

Life goes on

Andra advent. Tänk att det alltid ska vara samma sak varje år - att december ska gå så rasande fort. Och aldrig lär jag mig det heller.

Så, hur står det till med den där julkänslan alla pratar om?

1. Antal förtärda pepparkakor: ca 7 kanske.
2. Antal förtärda lussekatter: 0 (dock en bit saffranslängd på jobbet, den var inte så god).
3. Antal knäck kokade: 0.
4. Antal pepparkakshus byggda: 0.
5. Antal glas glögg uppdruckna: 1.
6. Antal julklappar köpta: 0.
7. Antal julklappar inslagna: 0 (se svar ovanför).
8. Antal julsånger spelade på min Spotify: 0.
9. Antal julsånger som KOMMER spelas på min Spotify om jag får bestämma: 0.
10. Antal sedda avsnitt av julkalendern: 6!
11. Antal centimeter snö i Uppsala: många!
12. Antal tomtar i mitt rum: 0.
13. Antal tomtar som kommer pryda mitt rum innan jul: 0.

Summa: jovars, mer julkänsla än man skulle kunna tro faktiskt. Det är snön som gör det - det är så fint ute nu! Det bästa av allt är ändå att jag knappt kännner mig stressad. Vilket jag ju iofs borde vara med tanke på punkt 6.

När jag INTE äter lussekatter, fixar julklappar eller lyssnar på julsånger pulsar jag i snö till BMC och går på föreläsningar om idrottsskador, fnissar åt läkarstudenternas minst sagt tveksamma anatomikunskaper och lyssnar på Noah and the whale och Hello Saferide och har det rätt bra.

På återseende.

söndag 2 december 2012

Medicate it right

Finns det någon diagons för nedsatt (eller snarare obefintlig) exekutiv förmåga?

Ah. Just det.

Demens.

Typiskt.